fbpx

5 fejl, du måske begår i din træning

Udgivet den:19 juni 2020
By digitalhund

At træne hund er ikke det nemmeste, man kan give sig til at lave. En hund er et levende væsen, og selvom nogle vil mene, at hunde ikke er lige så komplicerede som mennesker, så er de stadig ret komplicerede. Der er mange elementer i hundetræning. Der er mange steder, man kan træde forkert. Jeg tør godt indrømme, at jeg selv træder forkert nogle gange og begår fejl i min træning. Tør du?

Vær helt ærlig over for dig selv, for det er kun dig selv (og lidt din hund), du snyder. Hvis du begår fejl i din træning, gør det dig ikke til et dårligt menneske eller en dårlig hundeejer. Når du erkender dine fejl og prøver at rette op på dem, er du faktisk rigtig god ved både dig selv og din hund – og du vil kunne mærke forskellen, når træningen kører bedre.

Begår du flere fejl, skal du måske prøve at ændre dem en ad gangen. Det er ofte blevet en vane, når vi gør noget bestemt i vores hundetræning, og vaner er svære at ændre på. Så start med en af dine fejl, og tag først fat i den næste, når den første er rettet og det føles naturligt ikke at gøre sådan mere.

Her får du 5 af dine mulige fejl forklaret:

Du putter hånden i lommen for tidligt

Mange hunde på planeten Jorden tror, at en hånd, der forsvinder ned i en lomme, betyder sit. Så de sætter sig, hver gang hånden bevæger sig ned i lommen. Det er ikke, fordi de er dumme. Det er, fordi det er det, de har lært. Deres ejere har ubevidst lært dem det.

Er din hund en af dem, der tror, at hånden i lommen betyder noget, har du begået en fejl i din træning. Du er ubevidst kommet til at lære den noget andet end det, du ville lære den. Du er selvfølgelig undtaget, hvis du helt bevidst har trænet på det og gerne vil have din hund til at sætte sig, hver gang du tager hånden i lommen. Men hvis du har haft den hensigt, så kontakt mig lige, for jeg vil meget gerne møde et menneske, der har tænkt sådan!

Din fejl er ikke at have godbidder i lommen eller at tage hånden derned for at tage en godbid frem. Begge dele er helt fine. Din fejl er, at du putter hånden i lommen på det forkerte tidspunkt. Det bedste tidspunkt er lige efter dit dygtig.

Vi kan tage et eksempel:

Du vil have din hund til at sætte sig ned. Du siger sit og laver dit sit-håndtegn med din hånd (eller en af delene). Din hund sætter sig ned. Du siger dygtig, og først her skal hånden i lommen, fordi den skal finde en godbid frem. Din hund har gjort det, den fik besked på. Nu skal den have sin belønning.

Forbehold:

Dette gælder ikke, når øvelser er helt nye, og du skal bruge en godbid til at udføre dem. Så er du selvfølgelig nødt til at finde godbidden frem som det allerførste. Det er en fejl, man kan begå i forbindelse med øvelser, som hunden kender og kan.

Du siger dine kommandoer flere gange

Nogle hunde lærer at tælle. De finder nemlig ud af, at de ikke behøver at reagere, når der bliver sagt sit første gang. Heller ikke anden gang kræver det en reaktion. Først tredje gang skal de begynde at bevæge bagenden ned mod underlaget.

Kan din hund tælle, så har du begået fejlen at sige dine kommandoer for mange gange. Når din hund skal sætte sig ned én gang, så kræver det én sit-kommando. Skal vi tage den igen bare for at understrege pointen? Når din hund skal sætte sig ned én gang, så kræver det én sit-kommando.

Nogle gange er hunde lidt langsomme. De har måske en dårlig dag, de er teenagere eller det er træthed, der spiller ind. Der kan være mange forklaringer. Nogle gange reagerer hunde ikke på kommandoer lige med det samme. Så er det bedst at vente lidt. Gentag ikke kommandoen igen og igen, indtil din hund udfører den. Giv din hund tid til at tænke over, hvad det nu er, det betyder.

Sker det meget tit, at din hund ikke reagerer på en bestemt kommando, så skal du overveje, om du er gået lidt for hurtigt frem i den øvelse. Læs videre om de andre fejl, for så finder du ud af mere om planlægning af din træning.

Forbehold:

Der kan selvfølgelig være helt specielle tilfælde, hvor det pludselig larmer helt vildt i det sekund, du siger din kommando. Så kan det være okay at gentage den. Det skal bare ikke være hovedreglen, at det sker.

hundetraening kommandoer

Du sætter kommando på dine øvelser for tidligt

Når en lille hundehvalp bliver født, så har den ingen idé om, hvad sit og kom her og apport betyder. Den har absolut ingen af vores kommandoer kodet ind i sin hjerne. Den ved ikke, at der er en sammenhæng mellem ordet sit fra et menneskes mund og det, at den sætter sig ned. Den sætter sig bare, når den har lyst.

Når du begynder at lære din hund nye tricks, så skal du huske, at den ikke kender dem endnu. Den starter helt fra bunden. Og du kan ikke sprogligt forklare den, at I nu skal træne en øvelse, der hedder sådan og sådan. Du er nødt til at vise den det. Og det bedste er at vise den øvelsen først, og så fortælle den, hvad den hedder.

Når du skal lære din hvalp at sætte sig på kommando, er det altså smart ikke at sige ordet sit i starten. Du får bare din hvalp til at sætte sig og siger så dygtig. Du kan lokke den med en godbid over hovedet, og så kan den få den godbid samtidig med dit dygtig. Først når den har forstået, hvad øvelsen går ud på, kan du sikkert sætte kommandoen på.

Det er bedst at vente, fordi du kan risikere at ødelægge et ord. Det kan være svært at vende sig til at sige noget andet end sit, når din hund skal sætte sig, så du skal helst ikke få ødelagt det ord. Derfor skal du ikke bruge det en masse gange, før du kan fortælle din hund, hvad det betyder. Så risikerer det at blive en del af den muzak, din hund hører fra mennesker dagen lang, og som den ikke lytter til.

Du planlægger ikke eller holder dig ikke til din planlægning

Som nævnt er hundetræning slet ikke så nemt. Der er mange trin i selv de simpleste øvelser. Derfor er planlægning en vigtig ting. Ved de simple øvelser, kan den måske godt komme halvt ubevidst og intuitivt. Men jo mere komplicerede øvelser, jo vigtigere er planlægningen. Og hvis noget går galt i træningen, så er planlægningen også vigtig.

I din planlægning af en øvelse skal du dele den op i delmål. Du har nok tænkt på dit endemål, men du skal igennem alle de delmål, der ligger på vejen dertil.

Lad os se på sit som et eksempel igen:

Du vil gerne have, at din hund kan blive sat af og blive siddende, imens du går væk lidt. Det er dit endemål. Men først skal du lære din hund at sætte sig på kommando. Så skal den lære at blive siddende i mere end et halvt sekund. Så skal den op på 2 sekunder. Vi tilføjer flere og flere sekunder, og mange delmål senere skal den lære, at du ikke bliver stående stille foran den. Du starter med at gå lidt på stedet. Så går du et halvt skridt tilbage. Derefter et helt skridt osv.

Når din træning går galt, kan det være, fordi du har sprunget nogle delmål over. Det kan være, du har glemt nogle af dem, og det kan være, at du slet ikke har planlagt. Det kan også være, at du er gået for hurtigt frem i dem. Du kan først bevæge dig videre til næste delmål, når dit nuværende delmål er sikkert. Og så kan der ske en uheldig ting, der sætter dig tilbage i din træning, så du skal gå nogle delmål tilbage og arbejde dig op igen. Det er altså en trappe, som du bevæger dig op ad. Du tager et trin ad gangen, men nogle gange sker der noget, der skubber dig et par trin tilbage. Så nogle trin skal du gå på flere gange.

Din træning kan også gå galt, fordi du selv er forvirret. Hvis du er forvirret, kan du godt regne med, at din hund også bliver det. Når du træner, skal du gerne være helt klar på, hvad du vil. Det kræver planlægning. Måske kan du have den i dit hoved. Måske skal du skrive den ned. Så længe du laver den og følger den.

Du roser for sent eller slet ikke

Hunde er super gode til mindfulness. De lever i nuet. Det er noget, der har en ret afgørende betydning for vores træning. Vi er nødt til at tænke på, at vores hunde er kommet videre i livet, når der er gået et par sekunder.

Det har specielt en betydning i forhold til vores ros. Her tænker jeg på ordet dygtig, som de fleste bruger. Siger du super eller god hund, gælder det også for dem. De er alle ros.

Ros skal falde i samme sekund eller maks. nogle få sekunder efter en korrekt udført øvelse. Når du siger sit til din hund, og den sætter sig, skal den have et dygtig med det samme. Det kan være i det sekund, dens numse rammer underlaget. Eller det kan være et sekund senere. Det kan ikke være 5 minutter senere. Så er din hund gået i gang med noget andet og tror, at den får ros for det.

Du skal altså sørge for at rose din hund hurtigt, når den er dygtig. Og du skal huske at rose din hund i det hele taget. Det er sådan, du fortæller den, at den gør det rigtige. Når den hører din glæde og nyder en godbid, så får den lyst til at gentage succesen. Så det er din ros, der rykker dig fremad i træningen.

Forbehold:

Hunde har ikke en hukommelse som den, man siger, en guldfisk har. De kan godt huske ting. De kan godt få traumer. Det er de lidt mindre ting, jeg tænker på her. Du skal altid gøre alt, hvad der står i din magt, for at sørge for, at din hund får gode oplevelser i livet. Det er nemlig meget bedre at bære rundt på gode oplevelser end at slæbe på traumer.

Har du ikke fået nok?

Er det ikke nok? Vil du gerne læse mere om fejl, du måske begår, når du træner med din hund? Så kan du få adgang til 10 ekstra fejl herunder.

Jeg har samlet de 5 ovenstående og 10 ekstra i en PDF, som kan blive din for 40 kr. Du får det tilsendt på din mail og kan med det samme læse om de ting, du skal prøve at forbedre i din træning.

Jeg vil gerne læse om flere fejl

Del også gerne med os andre herunder, hvilke fejl du begår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie-indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie-indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk