fbpx

Hundetræningens ABC

Udgivet den:21 oktober 2019
By digitalhund

Det er lidt fjollet, men jeg har i bedste børnebogsstil taget alle bogstaverne i alfabetet og fundet et ord, der er relateret til hundetræning.

Tilsammen giver alle ordene og deres forklaringer dig en masse viden om hunde. Noget af det ved du nok i forvejen, men mon ikke der også er lidt ny viden? Du skal i hvert fald have god fornøjelse med at finde ud af det!

Arbejde

A står for arbejde, for det er ikke nemt at træne hund. Det er et stort arbejde! Der er ingen nemme løsninger og smutveje. Du skal lægge mange timer og meget energi i at få trænet din hund. Men jeg kan godt anbefale dig at bruge tiden på det. Ellers kommer du til at bruge en masse tid på problemer og besvær. Så er det sjovere at træne med din hund. Så kan du følge dens udvikling og nyde, at du lidt efter lidt får en nemmere hverdag, efterhånden som træningen skrider frem.

Belønning

Bogstavet B står for belønning. Belønning kan være mange ting. I hundetræning bruger vi meget legetøj og godbidder som belønning. Når din hund har gjort noget rigtigt, giver du den en godbid. Det lyder enkelt, men faktisk er det en hel videnskab i sig selv. Det er nemlig vigtigt, hvordan og hvornår du leverer belønningen – og hvad det er for en slags.

Rigtig mange faktorer spiller ind, når man skal arbejde med belønninger. Skal det siges kort, er en belønning det, som din hund får for at have gjort noget bestemt. Det er det, der får den til at have lyst til at gøre det igen.

Jeg har skrevet en e-bog om belønning, som du kan finde her.

Cirka

Her ved C har jeg valgt ordet cirka. Det er relevant for hundetræning, når man taler om indlæring. Når din hund skal lære en ny øvelse, som I ikke har øvet særligt meget før. I indlæringen er cirka nemlig nogle gange nok. Når du tager fat på en svær øvelse, som er ny for din hund, vil den ikke kunne udføre den helt præcist i starten. Du starter altså med at acceptere en nogenlunde – eller cirka – udførelse af den øvelse, du gerne vil have den til at lave. For i starten skal din hund først og fremmest have en fornemmelse af, hvor du vil henad, og så kan detaljerne altid blive pudset af bagefter.

Vil du fx lære din hund at bakke, så starter du med at rose og belønne for en enkelt pote i en bagudgående bevægelse. Det er jo ikke at bakke, når din hund bare sætter den ene pote lidt længere bagud. Det er heller ikke helt perfekt, hvis den bakker lidt sidelæns, når I er nået til et par skridt. Men til at starte med skal din hund bare finde ud af, at den skal gå baglæns, og så kan du bagefter få den til at forstå, at den skal gøre det på en bestemt måde.

Dæmpende signaler

Her ved D bevæger vi os ind i emnet hundesprog. Det er et kæmpestort emne, som der allerede er blevet fyldt mange bøger med. Et lille, men meget brugbart, område af emnet er de dæmpende signaler. Det er en række kropssprogssignaler, som hunde bruger til at kommunikere med hinanden. Da de ikke rigtig kan tale andre kropssprog, bruger de dem også til at kommunikere med os.

Hunde bruger kort sagt dæmpende signaler til at dæmpe. Hvis en situation føles lidt svær for en hund, kan den bruge nogle af de dæmpende signaler for at fortælle, hvordan den har det, og forsøge at dæmpe det, der skræmmer den. Det kan også være mere forebyggende som høflig opførsel og bekræftelse af, at man hygger.

Lad os tage tre hurtige eksempler på situationer, hvor hunde kan bruge dæmpende signaler: 1. En hund ser en anden hund, der kommer løbende meget hurtigt og ivrigt, og bliver lidt utryg og usikker på, hvad den anden hund vil. 2. To hunde mødes tilfældigt på gåturen, og de hilser på hinanden. 3. I sidder hjemme i sofaen og hygger og kæler.

De dæmpende signaler er interessante, fordi de kan fortælle dig, hvordan din hund har det. Når du kan se på den, når den er bange, kan du hjælpe den ud af den situation, der skræmmer den. Det gør din hunds liv nemmere, når den får hjælp i svære situationer. Det giver også den sidegevinst, at det er godt for jeres forhold. Når din hund oplever, at du forstår den, så vil den føle sig tryg og respekteret, fordi den bare kan sige til, hvis noget er ubehageligt.

Erfaring

Er du førstegangshundeejer, så er det en rigtig god ide at få råd og hjælp fra nogle mere erfarne hundefolk. Det kan også være, at du er erfaren, men ikke så meget på lige det specifikke emne, som du oplever nogle problemer indenfor. Så spørg nogle erfarne til råds! Man kan læse sig til mange ting i bøger og rundt omkring på nettet, men nogle gange er lidt erfaring med emnet meget mere værd.

Forsikring

Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på sin hund. Der er rigtig mange forsikringsselskaber, der tilbyder en hundeforsikring, og det kan være svært at finde rundt i junglen. Når du sammenligner de forskellige forsikringer, kigger du nok på prisen, men kig også på, i hvilke situationer forsikringen dækker. Går du til træning med din hund, skal du nemlig være sikker på, at din forsikring også gælder i en træningssituation.

Det er helt op til dig selv, om du vil have en sygeforsikring på din hund. Som med alle andre forsikringer, vil du være glad for den, hvis du en dag får brug for den, men ellers er det bare en ekstra udgift. Når man skal til dyrlægen med et problem, løber det hurtigt op, så en sygeforsikring kan godt betale sig, hvis hunden på noget tidspunkt skulle blive syg. Det kan man jo bare ikke vide. Jeg har selv en sygeforsikring på min hund, og jeg har også brugt den.

Gentagelser

Et vigtigt element i hundetræning er gentagelser. Det er det samme med os selv. Når vi skal blive gode til noget, skal vi øve og øve – gentage og gentage. På det punkt er hundene ikke anderledes. Vil du have din hund til at blive rigtig god til en bestemt øvelse, så skal I gentage den mange gange. Det gælder også den anden vej: Hvis du ikke vil have din hund til at gøre noget bestemt, så skal du sørge for, at den ikke kommer til at gøre det en masse gange. Her kan jeg give eksemplet med sko. Når hvalpeejere kommer til mig og snakker om deres finde sko, så siger jeg ”sæt dem ind i et skab i en periode”. Så bliver hvalpen nemlig ikke vant til, at sko står fremme, så man kan tage dem og tygge i dem. Når den så er blevet vant til det, så kan skoene godt komme frem igen uden at blive spist.

Hverdagen

Vi er nået til H, og her skal det handle om hverdagen. Den er nemlig meget vigtig, når man taler om hundetræning. Det er den, fordi hunde lærer hele tiden, og derfor skal man tænke træningen ind i hverdagen. Det er ikke nok at gå til træning en eller to gange om ugen og så ikke tænke mere på hundetræning. Du skal tænke på det hver dag og hele tiden. Din hund suger hele tiden læring til sig. Når den konstaterer, at en bestemt opførsel kaster noget positivt af sig, så vil den gentage den opførsel. Når den oplever, at noget giver negativ eller kedelig feedback, så vil den måske ikke gøre det igen. Hvis du tænker dig om, kan du udnytte den her konstante læring til at forebygge dårlige vaner og opbygge gode vaner. Tænk fx på det, du lige har læst under G.

Intelligent

Jeg oplever tit, at folk bliver overraskede over, hvad deres hunde kan. Jeg bliver også selv ofte imponeret, men ikke så overrasket, for jeg ved godt, at hunde er virkelig intelligente. Har du tænk over det? De er en helt anden art end os, og de taler et helt andet sprog. Alligevel kan vi forklare dem, at de skal sige til, når de lugter narkotika eller store mængder penge. Vi kan lære dem at se på vores hænder og kroppe og at lytte til vores stemmer og så udføre hundredvis af forskellige øvelser. De kan også regne ud, at det er forbudt at hoppe i sofaen, når far er hjemme, men det kan gå, når mor er der.

Jagt

Der findes mange typer hunde: selskabshunde, hyrdehunde, vagthunde osv. Der findes også jagthunde. Det er de racer, der er avlet frem imod at være udpræget gode til forskellige jagt-opgaver. Nogle af dem er gode til at hente byttet, andre er gode til selv at fange det og slå det ihjel. De er født med exceptionelle evner inden for netop det område. Fordi de er avlet til det igennem mange år.

Vi skal dog huske, at selvom der findes racer, som er udpræget dygtige jagthunde, så er alle hunde jægere. Der ligger en eller anden grad af jagt i alle hunde. Hos nogle er den meget lille. Nuvel. Hos jagthundetyperne er den meget stor. Men hunde er rovdyr og jægere. Så har du en hyrdehund, kan den sagtens have lyst til at jagte harer. Har du en selskabshund, kan det godt være, at den en dag fanger en mus. Fordi alle hunde inderst inde er jægere og har jagtinstinkt.

Kondi

Her ved K vil jeg komme ind på emnet kondi og det at køre sin hund træt. Har du en aktiv hund, skal den hver dag køres træt på en eller anden måde, så den ikke går på væggene. Det ligger ret ligefor at gå en lang tur med den her aktive hund, så den kan få brændt noget krudt af. Det er også rigtig godt med lange gåture. Du skal bare passe på med at se dem som en måde at køre din hund træt på. Det virker nemlig kun i starten, og så får den med tiden bygget en bedre kondi op. Bedre kondi betyder, at der skal en endnu længere gåtur til.

Vil du køre din hund træt, skal du give den nogle opgaver, hvor den skal bruge hjernen og snuden. Lad den lede efter godbidder, eller træn på et nyt sjovt trick.

Løbetid

Det her emne er ikke kun relevant for dig, der har en tæve. Det er også relevant for dig, der har en hanhund.

I forhold til tæver er det noget, der kan spille ind i træningen på den måde, at tæven kan blive påvirket af sin løbetid. Det er ikke alle tæver, det sker for, men nogle bliver så påvirkede af deres løbetider, så man faktisk ikke kan træne med dem i den tid. Nogle tæver bliver også et par måneder efter løbetiden det, man kalder falsk drægtig. Så opfører de sig, som om de har fået hvalpe – graver huler, stjæler bamser og passer på dem.

Er din tæve en af dem, der bliver meget påvirket af sin løbetid, så forvent ikke for meget i den periode. Skru ned for kravene. Vent lidt med træningen. Er det virkelig slemt, kan du også tage en snak med din dyrlæge om det.

Har du en hanhund, er emnet løbetid relevant, fordi han kan blive påvirket af det, når tæver i området er i løb. Det er meget forskelligt, hvordan og hvor meget hanhunde reagerer på løbske tæver, men har du en, der reagerer meget, er du nok ikke i tvivl. Du skal så sørge for at holde din hanhund i snor og sikre dig, at han ikke kan komme ud af haven. Forvent heller ikke for meget af ham til træning, hvis der er en løbsk tæve. Du skal ikke droppe træningen, for det er godt at øve på, men skru ned for dine krav, og gør øvelserne lettere end ellers.

Mønstre

Du er simpelthen med endnu?! Det er flot!

Her ved M skal det handle om mønstre. Hunde er gode til at finde mønstre. Jeg mener selvfølgelig ikke de forskellige mønstre, der er på dit tøj. Jeg mener mønstre i opførsel, handlinger, reaktioner. Din hund opdager mønstret i det, hvis du lufter den hver morgen kl. 6, og hvis du en dag glemmer det, og klokken bliver 7, så har du måske en lidt for ivrig hund, der prøver at få din opmærksomhed.

Den evne til at genkende mønstre er det, vi udnytter, når vi træner vores hund. Vi fortæller dem med vores ros og belønning, hvad vi gerne vil have mere af. Fordi de gerne vil have ros og belønning, giver de os mere af det. Vi lærer dem også, at det ikke giver en behagelig reaktion, når de gør noget forbudt. Hunde er opportunister, så hvis de bare har en lille idé om, at noget vil lykkes, så gør de det. Men har vi lært dem, at de aldrig lykkes med at smutte ud fra haven eller snuppe de pæne sko og spise dem, så overvejer de det ikke.

Navneskilt

Her tager vi lige endnu en lovmæssig ting. Nogle kalder det navneskilt, andre kalder det hundetegn. Det er det lille skilt, der hænger i hundes halsbånd og fortæller os, hvor de hører til henne.

Din hund skal ifølge loven have et hundetegn på. På hundetegnet skal der stå ejerens fulde navn og adresse. Har du det på, er du lovmæssigt på den sikre side. I dagens Danmark, hvor alle går rundt med en mobil i lommen, er det bare også smart at have et telefonnummer på. Hvis din hund så stikker af en dag, og en anden finder den, så kan vedkommende ringe til dig, og du kan tage hen og hente din hund.

At have det her skilt på sin hund er en økonomisk god idé. Det er meget billigere for dig at skulle hente din hund hos den person, der har fundet den, end at skulle hente den hos politiet. Så følger der nemlig en regning med. Det er også en god idé i for din hund. Hvis den bliver hurtigt fundet, er det ikke så slem en oplevelse for den. Skal den ind over politistationen og håndteres af måske flere politimænd, så kan det godt være en skræmmende oplevelse.

Nogle har hundens navn stående på hundetegnet, og det er måske derfor, nogle kalder det et navneskilt. Det er ikke et lovkrav, at hundens navn skal stå der. Det er en smagssag.

Op- og nedture

Det her er et vigtigt punkt, og det er vigtigt at huske. Når vi arbejder med hunde – altså træner dem, opdrager dem, arbejder med dem – så skal vi huske, at det er levende væsner, vi arbejder med. Din hund har gode og dårlige dage, som du selv har. Mange faktorer kan påvirke dens humør og dens arbejdsiver. Hormoner, sygdom, smerter, dufte, vejret, sult og meget mere.

Så jeg vil bare sige her, at du ikke skal regne med hverken daglige eller ugentlige fremskridt i træningen. Det går op og ned hele tiden. Nogle uger er gode, andre er dårlige. Det samme med dagene. Så leder du efter fremskridt, så tænk lidt længere tilbage. En måned eller to.

Planlægning

P står for planlægning. Nogle hader det, andre elsker det. Du er nødt til i en eller anden grad at udøve det i forbindelse med træningen af din hund. Noget af det gør du nok ubevidst. Du beslutter, hvilke øvelser I skal træne på, og hvornår på dagen det passer bedst. Men vil du have noget ud af din planlægning, så den kan hjælpe jer med hurtigere at opnå jeres mål, så skal du være mere bevidst om den. Sæt dig ned for dig selv eller sammen med de andre mennesker, der er involveret i træningen. Skriv ned, hvad det endelige mål er. Det kan være, at du gerne vil kunne bestå en eller anden prøve, men det kan også være mere dagligdags ting som, at din hund skal lære ikke at hoppe op. Du kan tage fat på et mål ad gangen, eller du kan notere mange. Derefter skal du så overveje hele vejen dertil. Del den op i så mange små bidder, som du kan, og skriv dem ned. De små bidder er så det, du kan tage fat på og træne. I forhold til at hoppe op kan det være at instruere gæster, at stille en bøtte med godbidder i nærheden af døren, at træne på en alternativ øvelse og meget mere.

Quiz

Okay, den her er svær. Helt ærligt, så kan jeg ikke finde noget, der sådan rigtig er relevant for træningen af en familiehund, så vi tager i stedet her en lille quiz! Du får 3 spørgsmål om hunde, og svarene finder du allernederst.

  1. Hvor mange tænder har en voksen hund?
  2. Hvor længe kan man gå til træning med sin hund?
  3. Hvor gammel skal en hvalp være, før den må tages fra sin mor?

Racekendskab

Til R kan jeg godt finde et emne, nemlig racekendskab. Der findes flere hundrede forskellige hunderacer. Det er en stor fordel at vide lidt om den eller de racer, du har at gøre med. Det kan gøre hverdagen og træningen nemmere. Ved du noget om din hunds race, ved du nemlig lidt om, hvad du har at arbejde med. Nogle hunde er fx avlet til at gø meget. Vil du ikke have din hund til at gø hele tiden, så skal du arbejde ekstra hårdt på det, hvis den er en af de slags hunde, der har tendens til at gø meget. Hvis du har en jagthund, får du det måske nemt med apporttræningen, men så kan du i stedet have en hund, der samler absolut alt op, hvis du ikke er opmærksom på at arbejde med det.

Sæt dig altså ind i din hunds races egenskaber, og overvej, hvilke betydninger det kan have. Snak også gerne med nogle, der har mere erfaring. Med den viden, du får, vil du være bedre rustet til at træne optimalt og at forebygge eventuelle problemer.

Snude

Du ved det sikkert. Din hunds snude er exceptionel. Men ved du egentlig, hvor imponerende den er?

Du har selv en næse, som kan lugte ganske mange lugte. Den er bare ikke indrettet vildt praktisk i forhold til det at lugte. Det er hundens snude. Hunde kan simpelthen puste ud i siderne og snuse ind foran, så de ikke puster duftstofferne væk. Hunde har også flere duftreceptorer end os, og deres hjerne er indrettet anderledes. I din hunds hjerne er området, der tager sig af duftindtryk, meget større end i din hjerne.

De forskellige ting gør til sammen, at din hunds lugtesans er rigtig mange gange bedre end din egen. Din hund kan lugte ganske små koncentrationer af noget på rigtig store områder, den kan adskille de forskellige ingredienser, der er i din parfume, og den kan lugte ting, som du slet ikke opfatter. Din hund kan endda lugte noget, som ikke er der mere. Når du er gået hen langs en græsplæne, så kan din hund lugte i græsset, hvor du gik for lidt siden, så din hunds snude kan endda lugte tilbage i tiden! Det er da imponerende!

Timing

Emnet timing har jeg allerede skrevet om nogle gange. Har du læst det her gamle blogindlæg, så ved du allerede lidt om det. Du kan også have læst noget i belønningsbogen.

Timing er et vigtigt område af hundetræningen. Fordi vi ikke kan forklare indviklede ting til vores hunde, har vi brug for god timing for at lykkes med træningen. Når du træner på en øvelse, og det lykkes, så roser/belønner du din hund. Er din timing god, så vil din hund hurtigt forstå, hvad øvelsen går ud på. Er du alt for lang tid om at reagere, vil din hund ikke kunne se mønstret. Du kan jo ikke rigtig forklare den, at det rigtige var den der sit, den lavede, før den hoppede og gøede og bakkede et skridt.

Udstyr

Emnet udstyr til hunde er stort. Der findes rigtig meget forskelligt udstyr til forskellige formål. Noget er smart at have, andet er i bedste fald overflødigt. Jeg kan ikke komme ind på al slags udstyr her, så jeg vil holde mig til det, du giver din hund på: sele/halsbånd og snor.

Vi kan starte ved diskussionen ”sele eller halsbånd?”. Der er mange argumenter for og imod på begge sider. Det er min opfattelse, at der i de senere år er flere og flere, der bruger sele. Forklaringen er måske, at folk er blevet opmærksomme på det sundhedsmæssige aspekt i det. At halsbåndet kan give nakkeskader. Det er i mine øjne en rigtig god grund til at skifte til en sele. Det er bare ikke altid nødvendigt. Går din hund pænt i snor, får den ingen nakkeskader af at have et halsbånd på. Så min mening er, at det er smag og behag. Selv bruger jeg begge dele. Det afhænger af, hvad jeg laver med min hund.

Så er der spørgsmålet om, hvilken snor man skal bruge. Mange er glade for flexlinen. Den er også ganske praktisk, når man gerne vil lufte sin hund løs, men det ikke er tilladt eller muligt. Den er bare ikke så praktisk, når der bliver flere ben og eventuelt træer involveret. Den kan hurtigt vikle sig ind mange gange – og på ben kan det gøre rigtig ondt. Heller ikke til træning er den praktisk. Når du skal lære din hund at gå pænt, så brug en fast snor, som ikke skifter længde hele tiden.

Vi hopper lige tilbage til seler og halsbånd. Akkurat som med snoren mener jeg, at en sele og et halsbånd bør være fast. Kvælerhalsbånd og gå pænt-seler, der strammer ind er ikke den rigtige løsning, hvis sin hund trækker. Det bør ikke være udstyrets opgave at få din hund til at gå pænt. Det er din opgave. Og det bedste redskab er træning. Ved du ikke, hvordan du skal gribe det an, kan du prøve mit gå pænt-kursus.

Variation

Vi er nået ret langt i alfabetet nu. Har du læst med hele vejen, igennem alle bogstaver indtil nu, er det måske variationen, der har hjulpet dig til at holde ud. Hvis alle bogstaverne havde handlet om præcis samme emne, så havde det nok været lidt kedeligt. Så havde du nok givet op for længst. Sådan er det også for din hund. Bliver træningen for ensformig og kedelig, så gider den ikke mere. Der er godt nok forskel på, hvor hurtigt hunde når til det punkt, hvor de ikke gider mere, men alle hundeejere bør tænke i variation. Gå ikke den samme tur hver dag, og lav ikke de samme øvelser i den samme rækkefølge hver gang. Varier det hele lidt.

X-faktor

Den her var også lidt svær, men X kan da godt stå for x-faktor. Ikke i betydningen ”god sanger”, men mere i betydningen ”personlighed”. Hunde har nemlig en personlighed. Har du hund, så har du oplevet det. Den er ikke ligesom alle de andre hunde. Den har et andet temperament, og den gør tingene anderledes.

Hvorfor er det relevant?

Jo, det er det, fordi du skal lære din hunds personlighed at kende for at kunne sørge for den mest optimale træning. Har du en forsigtig, blød hund, så skal din træning ikke være hård og kontant. Har du en hurtig og intelligent hund, så skal du planlægge godt, så du ikke får lavet for mange fejl og kommer til at lære din hund noget forkert.

Yndlingsperson

Det her er ikke så relevant, hvis du bor alene. Hvis du har en mand eller kone eller kæreste, som du bor sammen med, så handler det om dig nu. Eller også handler det om din partner. Det handler nemlig om, at hunde gerne udser sig en yndlingsperson i husstanden. Det er gerne den voksne, der laver mest med hunden eller er mest tydelig i sin kommunikation med den. Er det dig, så oplever du måske, at din hund nogle gange ikke hører efter, hvad din partner siger, men altid hører efter, hvad du siger. Det kan være, at yndlingspersonen har nemmere ved at kalde hunden ind og at sætte grænser for den.

Zzzz…

Et antal z’er bruger vi til at illustrere, at nogen sover. Derfor skal det med her. Søvn er nemlig vigtig for hunde. Ro er også vigtigt. Når du træner med din hund, og den lærer en masse nyt, så skal det have tid til at falde ordentligt på plads i hovedet på den. Det er der tid til, når den sover og hviler.

Hunde har desuden brug for mere søvn end mennesker. Det er ret praktisk, for det betyder, at vi godt kan have nogle rolige timer i løbet af dagen i stedet for at have en aktiv hund hele dagen lang. Det er dog noget, der kan være svært at forstå for børn. Har du børn i huset, så lær dem, at hunden skal have lov til at sove i fred. Du skal også selv huske på, at din hund har brug for ro. Nogle gange kan især unge hunde have svært ved at falde til ro, selvom de har brug for det. Derfor kan det være en god idé ligefrem at træne på ro. Det behøver ikke være indviklet. Du kan bare holde en pause imellem alle de andre øvelser, hvor du bare står og er kedelig. Hvis din hund så er rolig, så roser og belønner du den for det. Er den ikke rolig, så find tålmodigheden frem, og se, om du kan lade være med at reagere for meget, før den er rolig.

Ægte

Under R handlede det om racer. Man taler gerne om, at en hund er ægte, hvis den er af en bestemt race og har en stambog. Det er bare desværre et lidt værdiladet ord. Racehunde er nemlig ikke automatisk bedre end blandingshunde. Gadekryds og rundkørsler kan være lige så sunde og søde og dygtige som fine racehunde.

Der er bl.a. den forskel på racehunde og blandinger, at du lidt mere ved, hvad du får, når du køber en racehund. Er din hund et miks af to eller flere racer, så kan du ikke vide, hvad den har fået med fra den ene og den anden race. Du kan sætte dig ind i alle de racer, der er i den, men det er ligesom at åbne et kinderæg at finde ud af, hvad den har fået med.

Ødelægge

Det andetsidste bogstav ødelægger forhåbentlig ikke dit humør, men det handler om, at du godt kan ødelægge øvelser. Vi kan trække tråde tilbage til gentagelserne under G, mønstrene under M og planlægningen under P. Når du træner med din hund, så får du din hund til at se nogle mønstre, som du så gentager igen og igen. Når du gentager dem, bliver de hamret endnu bedre fast i hovedet på din hund. Det samme sker bare desværre også, hvis du laver fejl. Kommer du til at rose din hund for det forkerte lidt for mange gange, så kan den begynde at tro, at det er det, der er det rigtige. Det er derfor, du skal planlægge din træning. Så du ved, hvad dine forventninger er, og hvad du skal gøre. Du skal også gennemtænke din hverdag, så din hund ikke alt for mange gange får succes med fx at spise sko.

Åårhh!

Vi er nået til vejs ende og sidste bogstav. Det vil jeg udnytte til at understrege, at hunde – især hvalpe – godt nok er nuttede, men de er også rovdyr. De er ikke bamser, og de er ikke automatisk velopdragne. Du skal derfor huske at behandle din hund som en hund og sørge for, at den får stillet sine naturlige behov. Du skal også sørge for at træne og opdrage den, så den lærer, at man fx ikke må bide i menneskehænder.

Det var det. Hele alfabetet. Så skal vi bare lige huske svarene på quiz-spørgsmålene:

1. 42

2. Hele dens liv, så længe den er sund og rask

3. 8 uger – og ikke en dag mindre. Hvad der sker med hvalpen i løbet af de 8 uger, kan du læse mere om her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie-indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie-indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk